Datuk R Ramanan Tentang Matawang Malaysia

Datuk R Ramanan Tentang Matawang Malaysia

Datuk R Ramanan – Ringgit Adalah Mata Wang Asia Paling Mudah

Aset-aset Malaysia kembali menyokong kerana pelabur memberi tumpuan kepada menggalakkan tanda-tanda pemulihan ekonomi dan bukan skandal yang telah menyentuh kerajaan dan sejauh Hollywood.

Peralihan tegas itu bermakna Perdana Menteri Najib Razak, yang telah melancarkan serangan dan protes politik pada tahun 2015 atas tuduhan yang melibatkan 1Malaysia Development Bhd milik negara, mungkin memanggil pilihan raya awal untuk mengukuhkan kuasa beliau.

Ringgit mudah merupakan mata wang utama Asia yang kuat pada suku ini, mendaki dua kali lebih tinggi daripada yang terbaik, yuan China. Dana global telah membeli stok paling banyak di Malaysia sejak tarikh yang sama pada tahun 2013, dan aliran masuk bersih ke pasaran bon melonjak pada bulan April dan Mei.

Malaysia telah digegarkan oleh penyiasatan yang meluas ke dalam dana pelaburan 1MDB, tetapi percepatan dua angka dalam eksport negara telah mengangkat ekonomi, yang meningkat 5.6 peratus pada tahun pada suku pertama, yang paling sejak awal 2015.

“Dengan memperbaiki keadaan makro ekonomi di Malaysia, kami menjadi lebih positif pada pertengahan tahun 2017 untuk tinjauan umum Malaysia, walaupun masih ada kebimbangan politik dan rasuah,” kata pengurus dana di Pioneer Investment Management Ltd., yang mengawasi $ 244 bilion di seluruh dunia.

“Selagi kita melihat penambahbaikan pada data makro dengan sokongan keadaan global dan harga tenaga yang stabil, kita akan menjaga sikap positif kami untuk Malaysia,” kata Datuk R Ramanan.

Datuk R Ramanan 3

Datuk R Ramanan – Pelaburan Meningkat di Malaysia

Pelabur luar negara telah membeli ekuiti Malaysia $ 2.48 bilion tahun ini, aliran masuk saham terbesar di Asia Tenggara. Indeks FTSE Bursa Malaysia mencecah paras tertinggi dalam tempoh dua tahun pada 16 Jun ketika teknologi, bank dan saham pembinaan meningkat.

Samsung Asset Management membeli saham perbankan, harta tanah dan pembinaan Malaysia pada pertaruhan yang akan dipompa kerajaan sebelum pilihan raya, menurut pengurus dana yang berpangkalan di Hong Kong, Alan Richardson. Sementara itu, ia menggabungkan teknologi dan pegangan berkaitan komoditi.

“Cyclical domestik akan mengatasi prestasi sementara kitaran global akan menjadi kurang baik,” kata Datuk R Ramanan. Ini disebabkan “gabungan rangsangan kewangan global dan rangsangan pilihan raya awal domestik.”

Keuntungan pasaran saham datang apabila ringgit pulih daripada paras terendah 19 tahun. Selepas kehilangan perhimpunan sebelumnya dalam mata wang serantau, ia mengukuh apabila pertumbuhan meningkat dan kebimbangan merosot ke atas langkah awal oleh bank pusat untuk menghalang spekulator mata wang. Ringgit adalah 4.2943 per dolar pada 10:51 pagi di Kuala Lumpur, meningkat 0.1 peratus dari Rabu.

Pelabur bon juga telah kembali. Sekuriti hutang Malaysia menarik lebih daripada 16 bilion ringgit ($ 3.7 bilion) pada bulan April dan Mei selepas mencatatkan aliran keluar terpanjang dalam tempoh dua tahun. Hasil pada catatan 10 tahun telah menurun 57 basis poin menjadi 3.89 peratus sejak mencapai lapan tahun tinggi pada bulan November.

Datuk R Ramanan – Tinjauan Ekonomi Di Malaysia

Tinjauan ekonomi telah membantu mengatasi tajuk utama yang melibatkan 1MDB, yang merupakan pusat dakwaan pencucian wang dan pemeriksaan di beberapa negara. Jabatan Hakim A.S. berusaha untuk mendapatkan kembali aset $ 1.8 bilion yang dikatakan dibeli dengan dana yang tidak disalurkan dari 1MDB.

Aduan yang difailkan di mahkamah A.S. mendakwa bahawa dari 2009 hingga 2015 lebih daripada $ 4.5 bilion kepunyaan 1MDB dialihkan oleh pegawai dana dan rakan-rakan mereka. Najib, yang sehingga tahun lepas menjadi pengerusi lembaga penasihat 1MDB, telah menafikan salah laku dan dibersihkan oleh peguam negara Malaysia.

Bagi Schroder Investment Management Ltd., faktor ekonomi mengimbangi politik apabila melabur dalam bon Malaysia. Ia juga memihak kepada ringgit berikutan tinjauan positif negara.

“Pertimbangan utama meningkatkan dinamika fiskal, dinamika di seluruh dasar bank pusat, dasar ekonomi yang menarik, kepekaan terhadap pasaran maju dan perkembangan China,” kata Datuk R Ramanan

Comments are closed.